Graystraat, 110

Meer weten

Het ontwerpconcept voorziet een opening van de Mussensteeg naar de Graystraat door het opentrekken van de open ruimte, in scène gebracht met een poorteffect. De open toegang nodigt de gebruiker uit tot een groene «dreef», begrensd door de school, huizen en ateliers. Deze dreef is geen fysieke breuk, integendeel vormt deze een sociale ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Ze creëert een spilfunctie tussen de verschillende aanwezige functies in de site. Met de creatie van structurele en functionele relaties tussen de school, de huizen, de moestuin en de ateliers, biedt het project ook een ruimtelijke organisatie en betere leesbaarheid.

Hiermee verbetert het project de architecturale en landschapskwaliteiten, het heeft een voorbeeld -functie inzake duurzame ontwikkeling, ecologisch bouwen en ruimtelijke ordening. Bovendien stelt het de versterking van de aanwezige dynamiek in de site voorop, door de herwaardering van de gemeenschappelijke tuin met de heringerichte impasse en omgeving, met verbindingen naar de school «Les Petits Moinaux», de kunstateliers, de polyvalente zaal en het toekomstige groendak van de Colruyt.

De uitdaging lag in het behoud van de bestaande, essentiële en positieve kenmerken, zijnde het gemengd karakter en de diversiteit, de verbeterde open ruimtekwaliteit en de «natuurlijke» sfeer, menselijk en rustbrengend. Maar ook het creëren van een open erf met typerende uitbreiding van de openbare ruimte. Het gemengd karakter over de hele diepte en schakels met de bestaande en nieuwe bebouwing worden verzekerd.

Total budget: 
3 500 000€
Client: 
Commune d’Etterbeek
Categorie: 
Architecture
Abords
Equipements et services
Logements
Paysage
Espaces publics
Parcs et jardins
Address: 
Rue Gray 110
1040 Bruxelles
België
Date: 
2015
Holders: 
SKOPE
Managers: 
Ahmet Topal
Antoine Warin
Gilles Saussez
State: 
Concours
Partners: 
O2-Architectes