Huizenblok ‘Dominicains’

Meer weten

Herdefiniëring van het huizenblok ‘Dominicains’
Stadsherwaardering en erfgoed

Gelegen tussen Waals-Brabant en Henegouwen, moet de gemeente s’-Gravenbrakel de uitdagingen voor een toenemende bevolkingsgroei aangaan waarin de zorgen voor de stadskern een belangrijk probleemveld vertegenwoordigen (fenomeen dat versterkt wordt door de komst van het GEN).

Het stadscentrum moet hiervoor inderdaad ook de diensten aanbieden, voorzieningen, een handelsapparaat en de nodige ruimte voor een betere, aangename levenskwaliteit. De vereiste ruimtelijke herstructurering en het versterken van de kern staan voorop in de strategische plannen van gewest en gemeente (Gemeentelijk Structuurschema - SSC).

De ruimte ‘Dominicain’ ligt in « stadsherwaarderingsgebied » en kadert dus in een ruimer project voor de versterking van de kernfunctie van ‘s-Gravenbrakel. De site speelt hierin een duidelijke hoofdrol, met de aanwezigheid van belangrijke erfgoedwaarden van de gemeente. Het rehabilitatieproject van het Dominicanenklooster moet de intenties van de gemeente vertalen met zowel respect voor het verleden en het lokale karakter, als voor moderniteit en functionaliteit. Hiermee dient een positieve, ruimtelijke identiteitsversterking gerealiseerd te worden en tegelijk een positief ruimtelijk herkenningselement aangeboden te worden dat de komende sociale mutaties kan doorstaan.

De notie « levend erfgoed » kan een echte motor zijn in de stadsontwikkeling, waarbij kan ingegrepen worden in aspecten zoals ruimtelijke symboolwaarde, stedelijk imago en identiteit, maar ook de functionele aspecten van de stadsinrichting. Deze wil voor rehabilitatie kan niet losgekoppeld worden van de noodzaak aan nieuwe publieke ruimten.

Deze publieke ruimten moeten echte symbolen van een aangename leefruimte zijn en zo deelnemen in het proces van de ontwikkeling van een nieuwe kernversterking, met een nieuwe scenografie in het stadslandschap die de identificatie in de stad versterkt van het bestaande erfgoed en zijn nieuwe functionaliteit.

Client: 
Gemeente ‘s-Gravenbrakel
Categorie: 
Architecture
Logements
Paysage
Rénovation urbaine
Espaces publics
Address: 
rue des dominicains
7090 Braine Le comte
België
Date: 
2013
Holders: 
Cooparch
D+A International
SKOPE
Managers: 
Guillaume Roberti
Marcos Alvarez
Mati Paryski
Pascal Simoens
Serge Colin
Simon Blanckaert
Simon Rea
State: 
Offre
Partners: 
PIRNAY POLYTECH
Budget per phase: 
11660000 € HTVA
Surface per phase: 
+- 10.000 m2