Huizenblok Vandenbroeck

Meer weten

Bouw technisch centrum gemeente Elsene in het Brussels Gewest

De gemeente wenste van in het begin bij de kandidatuuroproep voor studiebureaus, uitdrukkelijk een “fysieke” reorganisatie toe te passen in de locaties van de verschillende gemeentelijke, technische diensten en hun functioneren te optimaliseren.

Onze benadering als ontwerper, bestond erin om een inpassing van het project in het stedelijke weefsel te bewerkstelligen, met bovenop een opwaardering van de bedrijfsfunctie op zich. Of als het ware een industrieel gebouw doen aanvaarden in de stad.

Onze compositie wordt gedragen door een sterk volume, met de ateliers langs de straatgevel : het huizenblok Vandenbroeck en een eerder sober volume, als symbool voor het geheel van het technisch kantoor aan de straatzijde van het huizenblok Vandenbroeck. Hierbij worden 2 bouwlagen ondergronds toegevoegd, plus 1 gelijkvloers niveau, voor de organisatie van het voertuigenpark (parking met 67 p.p. ondergronds), voertuigen boven 30 ton inbegrepen.

Het ontwerp, gebaseerd op een vergaande programmastudie, maakt het mogelijk om op de huidige bovenste delen, ruimte vrij te maken voor groen in het binnenpand, in het belang van de gehele buurt. Naast de grote ondergrondse parkeeroppervlakte, de ateliers en de kantoren, het complex ook krijgt een eigen groot restaurant met een industriële keuken voor het personeel op de site, maar ook voor externe gebruikers.

 Het opzet houdt rekening met alle beschikbare milieutechnieken voor een energiezuinig en ecologisch geheel, op schaal van de stad.

Total budget: 
9 500 000€
Client: 
Gemeente Elsene
Categorie: 
Architecture
Bureaux
Equipements et services
Address: 
Rue Vandenbroeck
1050 Ixelles
België
Date: 
2011 to 2014
Holders: 
Cooparch
SKOPE
Managers: 
Antoine Warin
Simon Rea
State: 
Dossier en cours
Partners: 
ASSAR
VK Engineering
AXIS
Date per phase: 
Werf in uitvoer sinds okt. 2011
werfeinde sept. 2014
Surface: 
10 000m2