Koolmijnsite - Wallers Arenberg

Meer weten

Reconversie van de koolmijnsite Wallers Arenberg

Het betreft de reconversie van de Koolmijnsite Wallers-Arenberg, gelegen in het centrum van de Communauté d’agglomération de la Porte du Hainaut, die gelijktijdig initiatiefnemer en bouwheer is van het project.
De wil om deze site voor een project te mobiliseren, vloeit voort uit verschillende uitgangspunten :

De wil, om de site  te rehabiliteren en nieuwe bestemmingen te voorzien, samen met de zeer hoge historische en erfgoedwaarden, die geklasseerd zijn bij de historische monumenten en waarvoor een procedure loopt om ingeschreven te worden in het Unesco Werelderfgoed als evoluerend cultureel landschap.

De wil ook, om in de site het Onderzoekslaboratorium CREW van de universiteit Valenciennes in te planten en er de complementaire en hoofdactiviteiten door te ontwikkelen.

De uitbouw van de « Pôle Image» (het Beeldcentrum) op 1 juli 2009 op schaal van de regio Nord-Pas-de-Calais, brengt stilaan de beroepen en de excellentie van de cinemawereld, de audiovisuele wereld, videospelen en virtuele domeinen samen. De ambitie is « innoveren om in staat te zijn, om anders, sneller en goedkoper te produceren ». Dit regionaal project wordt gedragen door drie entiteiten, die hun krachten hiervoor bundelen : Lille Métropole, Valenciennes Métropole en l’Agglomération de la Porte du Hainaut.

En tenslotte wordt hiermee ook de erkenning van de site nagestreefd, als locatie voor filmopnames (Germinal, Compagnie des Glaces, …).

Total budget: 
20 000 000€
Client: 
Communauté d’Agglomération de la Porte du Hainaut
Categorie: 
Architecture
Equipements et services
Patrimoine
Address: 
Rue de Croy
59135 Wallers Arenberg
Frankrijk
Date: 
2012 to 2015
Holders: 
SKOPE
Managers: 
Antoine Warin
Pierre Donot
Simon Blanckaert
State: 
Terminé
Partners: 
Bureau d’études: SECA
Bouygues NORPAC, NTK, Firefly...