SWDE - Verviers

Meer weten

De sociale zetel van de SWDE (de Waalse watermaatschappij) bevindt zich in Verviers, een symbolische vestigingplaats in dé Waalse waterstad. De straat in het project is de startplaats van het dichte wegennet van smalle straten in de stad. De bebouwing in de straatwanden van de ‘rue Jardon’ moet behouden blijven. Hier ontbreekt wel helemaal het thema water, zowel door middel van vloeiende lijnen als door transparantie of vegetatie. Het gebouw zal dus noodgedwongen een mineraal karakter moeten bezitten om zich te integreren in de lokale context.

Om het water een plaats te geven in deze minerale context, zal het gebouw een referentie zijn naar de grote waterdammen in de streek.

De straatgevel is emblematisch en heeft gelijktijdig respect voor de plaatselijke context. De opbouw verwijst hierbij naar de oude Romeinse waterdammen : een opeenstapeling van stenen, de grootste beneden, de kleinste boven. Tussen de grote blokken vinden we een spel van vegetatie en een watervlak, georiënteerd naar het binnenblok.

De achtergevel is overtrokken met een groot metalen zeil, geheel wit gekleurd. Het overtrekt de gehele glazen gevelwand (als een muurgordijn). Vanuit de kantoren is er een uitzicht op het « overstroomde » binnenblok met vegetatie en een groot watervlak, dat de parkerende wagens maskeert.

Centraal in het gebouw ontvangt een grote lichtschacht de hoofdtrap, het is de ruggengraat van het gebouw voor de circulatie : hierdoor is de scheiding en tegelijk de binding mogelijk tussen de ‘open spaces’ en de directiekantoren.

Het concept van een waterdam brengt poëzie in het uiterst functioneel en compact gebouw (dus energie-efficiënt). Zonder toepassing van dure technologie, beantwoordt het gebouw aan de Passiefstandaard en het BREEAM -label ‘Very Good’.

Total budget: 
6 500 000€
Client: 
Société Wallonne Des Eaux
Categorie: 
Architecture
Bureaux
Paysage
Address: 
Rue jardon
4800 Verviers
België
Date: 
2015
Managers: 
David Debouverie
Marcos Alvarez
State: 
Finaliste
Surface: 
6 500m2