Woningblok "Van Artevelde"

Meer weten

Vernieuwing gebouw met 70 wooneenheden

Het Arteveldegebouw is een typisch voorbeeld van de constructies die bedacht en gebouwd werden in de jaren ’70 en een antwoord moesten bieden op de behoefte aan woningen voor middeninkomens, in het stadscentrum en op een beschikbare en goedkope grond. Vandaag is dit een ander verhaal, de stad Brussel moet namelijk instaan voor de regulering van de markt en de handhaving van een gezond sociaal evenwicht. Tegelijk dient tegemoet gekomen te worden aan de toenemende vraag voor sociale woningen. En deze voor middeninkomens. In deze context biedt het Arteveldeproject een uitstekende opportuniteit voor het opwaarderen van het bestaande patrimonium dat zich in een zeer slechte staat bevindt, om haar inwoners te huisvesten in een reële sociale mixt, op schaal van de wijk. Wij beoordelen volgende punten als zijnde dé uitdagingen van het project:

1. Een sociale inzet: de belangrijkste uitdaging van het project is ervoor te zorgen dat de 70 appartementen verder voldoende levenskwaliteit kunnen bieden aan de bestaande en toekomstige bewoners, ook ten gunste van de stabiliteit en stedelijke emancipatie. Architectuur heeft pas zin als ze ten dienste staat van de mensen die erin leven.

2. Een milieu- en technische uitdaging: zoals vele andere gebouwen uit dezelfde bouwperiode, is hun renovatie zwaar en complex.

3. Een stedelijke en architecturale inzet: de Brusselse kern heeft een disparaat karakter. Architectuur is een kwalitatieve uitdaging in de definitie van een stad en steeds meer de cultuur, in ruime zin. Om deze reden moeten openbare woongebouwen een voorbeeldfunctie hebben, door een hedendaagse, kwalitatieve architectuur, complexloos maar zonder overdrijving. Technische aspecten: na een structurele analyse (balkons, gevelopeningen en radiatornissen), drong de aanpak met  “het inpakken” van de bestaande gevels zich op als het meest efficiënte antwoord op de technische eisen. Wij kozen dus voor het “inpakken” van de gevels met een witte, zinken gevelbekleding. Dit biedt niet alleen een oplossing voor de problematiek bij koudebruggen, maar ook een goede isolatie van het geheel, zodat een prestatie “lage energie” haalbaar is. Ook het volledige beeld van het gebouw krijgt een hedendaags en dynamisch karakter, met veel lichtinval.

Total budget: 
8 500 000€
Client: 
Grondregie – Stad Brussel
Categorie: 
Architecture
Commerces et Services
Logements
Address: 
Rue Van Artevelde
1000 Bruxelles
België
Date: 
2011 to 2017
Holders: 
Cooparch
SKOPE
Managers: 
Marcos Alvarez
Youssef Ben Abdallah
State: 
Aanbesteding
Partners: 
S. Posty (stabilité)
SECA Benelux (techniques spéciales et PEB)
Surface: 
10 000m2